6.1.03

Lõbusat lugemist veelgi. Sedapuhku ETA ilma-arhiivist, mille mitmenädalasi pealkirju lugedes võib saada lustaka ülevaata ilmateatajate tänamatust tööst (üks pealkiri päeva kohta, algus 24.12.02):
Külm ilm püsib nädala lõpuni. Külm ilm kestab. Nädala lõpus hakkab tuiskama. Ilmajaam lubab aasta lõpuni lumesadu. Aastavahetus tuleb külm ja tuisune. Uus aasta tuleb külma ja tuisuga. Ilmajaam lubab aasta viimaseks päevaks tuisku. Uus aasta algab pakasega. Pakane kestab nädala lõpuni. Pakane ei anna järele. Nädalalõpul võib tulla kuni 30 kraadi külma. Uus nädal toob kaasa paukuva pakase. Ilmajaam hoiatab kuni -33kraadise pakase eest. Alanud nädal toob kaasa lumesaju ja tuisu..."

ETA-st, paraku, veelgi - neile, kes lootsid, et pääsevad jamast: "Eesti seadused ei keela pakasega õues töötada. Pakasega väljas töötamise peavad kokku leppima tööandja ja töövõtja, sest Eesti seadustes pole kirjas, milliste külmakraadideni on õues töötamine lubatud. Tööinspektsiooni avalike suhete nõunik Tõnu Vare ütles ETAle, et seadus määratleb küll väga täpselt, millised tingimused peavad tööl olema siseruumides. Lubatud miinimum- ja maksimumtemperatuurid olenevad sellest, kas töötaja liigub, teeb füüsilist tööd või istub kogu aeg laua taga, rääkis ETAle. Õues töötamise kohta on pisut öeldud vaid ehituse kohta käivates töötervishoiu- ja tööohutuse nõuetes. Seal on kirjas, et töötajaid tuleb kaitsta ilmastikumõjude eest, mis võivad töötajaid ohustada või nende tervist kahjustada. Millise temperatuuriga tohib ehitaja õues töötada, pole siiski määratletud, lausus Vare. Näiteks kaheksa tundi õues töötaval turvamehel polegi toetuda ühelegi seadusele, ta saab loota vaid kokkuleppele tööandjaga, et võimaldataks teatud aja järel näiteks kuuma teed juua."

0 comments: