14.3.03

Meediakonverents oli hea. Ei, mitte isegi niivõrd need ettekanded, sest keskendusid paljuski süsteemi tutvustamisele, mis asjassepühendatutele, professionaalidele midagi paraku ei pakkunud. Mulle väga meeldis Juhan Paadami kommentaar, et vahepeal on hea, kui vanu asju ka meelde tuletatakse. Ning Henrik täiendas, et mhmh, hea on tõdeda, et kõik on veel endistviisi. Kuid, nagu üks hea tuttav ütles: "Kõik olid kohal". Kogu Eesti meedia, eelkõige aga Eesti ja Euroopa audiovisuaalsektori hinnatumad pead. H.H.L-i ettekanne oli ehk kõige värvikam ning meeldejäävam. Ehkki paelus küsimusi esitama koolilehtede nublusid. Aga Allan Alaküla, kes saalis istudes Luige kriitikanoolte ees üha madalamaks vajus, karm noomimine oli mingil hetkel ehk isegi liiast. Uus termin tuli ka: "alakülalislahke". Aga - maitse asi, samas.

Lisan BNS-i uudise:

TALLINN, 14. märts, BNS - Kirjastaja Hans H. Luige sõnul näitavad viimased Eesti ajakirjanduses lahvatanud skandaalid keskkriminaalpolitsei soovi ajakirjandusega manipuleerida ja selle tegevuse edukust.
Esinedes reedel Eesti Televisiooni korraldatud meediakonverentsil "Kuidas ära tunda sõltumatust?", tõi Luik näideteks riigikogu valimiste eel äkki ajakirjandusse jõudnud Tallinna keskturu erastamise ja selle taga seisnud inimeste temaatika, ärimees Leonid Apananski ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sidemed ning minevikust esile kerkinud seikade tõttu tagasi astunud Ain Seppiku juhtumi.
Luige sõnul ei ole juhus, et sellised faktid jõuavad politseist ajakirjandusse. Tema sõnul näitab see ühelt poolt politsei soovi meediaga manipuleerida ja teiselt poolt ajakirjanduse vähest professionaalsust.
"Antud juhul on Edgar Savisaarel õigus - ajakirjandus on manipuleeritav politsei poolt," sõnas Luik. "Kas ajakirjandus ise on oma tööd korralikult teinud ja keskkriminaalpolitsei tööd kontrollinud? Kas ajakirjandus on uurinud näiteks, kes tappis ja miks tapeti aastaid tagasi keskturule liha toonud lihakarni lihtne mees?"
Eesti Päevalehe uudistetoimetuse juhataja Kärt Karpa kinnitas reedel BNS-ile, et keskturu erastamisega seotud lindistused ei jõudnud päevalehe toimetusse politseist või kohtust.
"Sellesse pole politsei segatud, need lindid ei jõudnud siia politseist," ütles Karpa.
Luige sõnul on paljudes toimetustes probleemiks need ajakirjanikud, kes ei suuda ise teemasid leida, kuna nendest ajakirjanikest saavad pahatahtlike allikate manipuleerimisobjektid. Luik on oma kinnitusel veendunud, et keskkriminaalpolitsei on teadlikult suunanud informatsiooni ajakirjandusse.
"Kuuldes plaanidest, et uus võimuliit tahab politsei allutada justiitsministeeriumile, võiks ju kaaluda politsei allutamist otseselt ringhäälingunõukogule, arvestades politsei seoseid ajakirjandusega," märkis Luik.

0 comments: