7.2.06

Turvalise interneti päev

Täna on muide turvalise interneti päev, mida Euroopa Liidu võrgustik Insafe tähistab üleilmse blogatoniga (sõnast 'maraton', eksole!). Rõõm, et ka Eesti ametkonnad on tänavu sellest osa võtnud. Soovitan lugeda Linnari sissekannet, sest see on oma heas mahlakas keeles mõeldud lugemiseks ja mõistmiseks kõigile. Teiste siinmaiste sissekannete eesmärk jääb mulle mõistetamatuks.
Esiteks peaks kõik sissekanded olema suunatud siiski arvuti tavakasutajatele: neile, kellele see turvalise interneti päevgi. Palun vabandust, aga üldhuviajakirjanikuna tean, et infosüsteemide sertifitseeritud audiitori Jaak Tepandi jutt infoturbest ja ja infotrurbe intsidentidest jääb kaugeks ning ei puuduta kedagi. Liiatigi ei saa kodanik X, keda tõesti huvitab teave interneti turvalisusest, aru, mida tahab oma looga talle öelda kolmas eestikeelne postitaja Valdo Praust.
Võib-olla ei tahagi kumbki midagi põhjapanevat öelda ning võib-olla oligi neil siiras soov lihtsalt üks turbealane essee kirjutada... Aga küsimus "kellele?" jääb ikka vastuseta. Omavahelisi mõtteavaldusi ja tarkusepärlite pillamisi võib teha ka suletumates foorumites.
Ning väike urin veel: erinevalt Linnari kirjutisest on ülejäänud kolm (siia hulka kuulub ka Eesti laste seas tehtud tõeliselt lahe küsitlus, milline on nende kokkupuude interneti turvalisusega, ning kus Sander (16) kirjutab: MSN-i kohta nii palju, et eks aegajalt ikka mõned Argentiina ja Türgi perverdid sind addivad ja küsivad ega sa ennast veebikaga näidata ei taha. Tavaliselt panen siukesed ilma mõtlemata blocki) pelgalt eestikeelsed. Ometi ei ole need sissekanded vaid kodupublikule mõeldud.

0 comments: