7.2.04

Unise peaga saabusin Helsingist. Ja sattusin "A ja O"-d vaatama: teate ju küll seda va keelesaadet, kus Makinale eesti keelt õpetatakse. Saatejuhid külastasid Epp-Maria Kokamäge, kes oma läänemaa kodus üpris armsasti välismaast rääkis - sellest, et tema "välismaa", see, kus kõik on ilus ja puhas ja justkui kauge ja kättesaamatu, ongi tema enda koduke mere ääres. Ja polegi muud vaja. See viis mind mõttele omast ja võõrast, sellest, et kuidas "meie" ja "nemad" mõisteid hoopis erinevalt "siin" ja "seal" mõisteist tõlgitsetakse. Huvitav, kas pole? "Meie" oleme alati paremad kui "nemad", "me" oleme edukamad ja toredamad kui "nemad" jne. See on justkui siililegi selge. Samas, "seal" on ikkagi alati parem kui "siin" - öeldakse ju, et seal on parem, kus meid ei ole. Aga seal, kus "meid" pole, on ju "nemad". Järelikult, millega on "meist" vähem väärtuslikumad "nemad" "siin" olevaga võrreldava "sealse" parema (elu vms) ära teeninud? Te saate ju aru, millest ma räägin. Vaat' selline imelik mõttekäik. Kui viitsiks, arendaks teemat välismaisest võõrast veel enamgi. Aga peagi tuleb taas tööpostile minna. ETV, sedapuhku.

Kraftwerk HelsingisAga Helsingi, te küsite. Vähemalt ma küsin seda endalt. See oli tore. Kui koledate inimeste festivali mainekas diskoteegis välja arvata. Aga mu jaoks uutmoodi campari-soda oli tore. Nagu ka hispaanalste cuvee vahuvein. Või kohalikus kaubandusvõrgus tundmatu Smirnoff-Ice. (Suu venib kõrvuni praegu). Ja Kraftwerk? Oo. Lihtsalt muud praegu üle huulte ei tule. Kui mõtteid kogun, eks siis ütlen. Ajalehes.
Lisaks meenub kaks väljendit, mida end übritsevas meediaruumis märkama ja mäletama juhtusin. BBC näitas moekaid interjööre ja tutvustas tippdisainerite loomingut. Üks neist on NY hotell, mille nimi mulle meelde ei jäänud, ent mille saaks hõlpsasti välja uurida - mainekas stilist jne. Igal juhul lõpetas saatejuht oma lõigu kauni mügilausega - tulge siia, siin on seda, teist ja kolmandat, siin tunnete ennast kuningannana, aga mis peamine: "a little bit of bar, a little bit of spa". Ja teise mõttetera leidsin Jäähallis toimunud Kraftwergi backstage'i tualettruumist, kuhu keegi oli pastakaga sodinud: "Toilet paper in here is like Clint Eastwood. It's rough, tough and takes no shit from strangers". Vaat siis, kui targaks võib kontsertreiside jooksul saada.

0 comments: