28.9.04

Pisut ajaloos tuhnimist kulub kõigile ära. Et mäletaks. Siinkohal uudisteagentuuri ETA teade kümne aasta eest.

28.09.1994, Tallinn
Peaminister Mart Laari avaldus


Kallid kaasmaalased,

Tänane hommik vapustab meid kõiki. Tormine tuul mandril annab vaid nõrka tunnistust sellest marust, mis Läänemerel põhjustas tragöödia. Seni kindlaks tegemata põhjustel uppus täna öösel avamerel Tallinnast Stockholmi teel olnud mootorpraam "
Estonia", mille pardal oli vähemalt 856 inimest. Käimas on päästetööd, mõnikümmend laevahuku üleelanut on kuivale maale jõudnud, enamiku saatusest puuduvad hetkel andmed. Päästetöödel on operatiivselt tegutsenud Soome ja Rootsi päästeteenistused, abi on tulnud ka Eestist ja Taanist.

Eriti rasked on praegused hetked neile inimestele, keda see õnnetus isiklikult puudutab, olgu nad eestlased, rootslased või teiste rahvuste esindajad. See tragöödia puudutab tegelikult meid kõiki, seepärast langetagem pead.

Nii nagu 50 aastat tagasi, 1944. aasta suure põgenemise päevil hukkusid täna öösel Läänemerel sajad inimesed. Tänane päev on Eesti jaoks leinapäev. Tunneme kaasa hukkunute omastele ning lähedastele. Siiski ei lõpeta see tragöödia suhtlemist Läänemere eri kallastel elavate rahvaste vahel.

Peaminister Mart Laar

0 comments: