27.10.04

Vaevu kolm nädalat tagasi Pärnu Rüütli tänavat kaunistama toodud dekoratiivkapsastest on paljud ära varastatud, samades vaasides seisnud elupuud on viimseni minema tassitud, kirjutab Pärnu Postimees. Mis teil seal toimub, kulla kuurortlinn!?

And now, something completely different:

"Siseministeeriumis on ettevalmistamisel uus e-riigi projekt, mille raames omandab riik 20 miljoni krooni eest rate.ee keskkonna ning pärast selle muutmist uutele vajadustele vastavaks kantakse sinna kõik Eesti elanikud, igaüks saab kasutajakonto, võimaluse endast pilte lisada ja teiste pilte kommenteerida.

Projekti umbkaudne maksumus on koos rate.ee keskkonna ostuga esialgsetel hinnangutel 100 miljonit krooni. Konto loomine rate.ee keskkonda saab olema kohustuslik, esialgu on plaanis kõik elanikud andmebaasi kirja panna viie aasta jooksul. Kasutajakonto tegemine peaks esialgsete andmete alusel maksma hakkama 100 krooni, üle 60-aastastele, alla 18-aastastele, invaliididele ja paljulapseliste perede vanematele/hooldajatele 25 krooni.

Väljatöötamisel on rakendus, mille abil saab rate.ee keskkonda siseneda ID-kaardi abil. Siseministeeriumi projektijuhi J. Tamme sõnul võimaldatakse keskkonda sisenemine ka internetipankade kaudu. "Tehniliste lahenduste väljatöötamiseks kuulutatakse järgmise kuu aja jooksul välja riigihange," sõnas Tamm. Tamm põhjendas ka, miks eelistatakse olemasoleva keskkonna ostmist uue väljatöötamisele. "Rate.ee on eestlaste seas väga populaarne ja paljudel on seal juba oma konto ja pildid olemas. Kokkuvõttes aitab see kulusid kokku hoida, täiesti uue keskkonna loomine läheks riigile oluliselt kulukamaks," selgitas Tamm. "20 miljonit krooni on ka riigi jaoks küllalt suur raha, kuid ettevõtmine on seda väärt ja ka keskkonna populaarsuse eest tuleb maksta."

Projektijuhi sõnul tagab ja kinnistab kohustuslik konto rate.ee keskkonnas eelkõige inimeste põhiseadusliku õiguse sõnavabadusele. "Kõik soovijad saavad nüüd täpselt välja öelda, mida nad mõne teise inimese kohta arvavad," lausus Tamm.

President Arnold Rüütel leiab, et suurprojekt tugevdab Eesti omariiklust ning toob kõik kodanikud üksteisele lähemale. "Me oleme tegelikult kõik ühe suure pere lapsed. Lõpuks ometi avaneb meil võimalus seda ka tegudega väljendada. Teel Euroopasse peame olema tugevad ja kokku hoidma, et Eesti suudaks edukas olla. Selleks peame me kõigepealt üksteist tundma, üksteisest aru saama, mõtlema nagu üks terve ja tugev tervik. Kõigi kodanike kaasamine rate.ee keskkonda annab selleks kiiresti muutuvas modernses ühiskonnas väga head võimalused," sõnas Rüütel.

Venemaa välisministeerium on avaldanud Eesti suurprojekti suhtes kahtlusi, kas suudetakse tagada Eestis elava vene rahvusest vähemuse õiglane hindamine rate.ee keskkonnas, samas tõi ministeeriumi esindaja esile ka muud probleemid. "Millega suudab Eesti garanteerida, et vene keelt kõnelevaid inimesi ei hakata sihilikult maha hääletama? Või et Eestis elavaid natsikuritegudes kahtlustatavaid ei hakata liiga kõrgelt hindama?" küsis Vene välisministeeriumi esindaja.

Projekti varase staadiumiga käis tutvumas Läti siseministeeriumi delegatsioon, mille liikmed avaldasid Eesti projektile tunnustust ning lubasid valitsuse tasemel arutada samasuguse projekti alustamist Lätis.

Projektijuht Tamm tunnistas, et arutlusel on olnud kõiki elanikke hõlmava rate.ee süsteemi tutvustamine 2005. aasta maailmanäitusel Jaapanis.

Ettevõtmine peaks looma ka umbes 300 uut töökohta - uued töötajad hakkavad rate.ee keskkonda peamiselt administreerima ja kinnitama lisatavate piltide ja kommentaaride vastavust normidele."

See oli nüüd muidugi nali, eksju?

0 comments: