14.2.06

Tähismaad-Tähismaad

Inno Tähismaa rõvehaleda kepijutu ajel meenus mulle see kunagine kettkirjana ringi liikunud väljavõte Ameerika kodumajandusõpikust. Väike google, väike re-spelling ning nüüd saan seda mäluvärskendust teiegagi jagada. Aga Tähismaa-teemast ei tahagi kohe rohkem rääkida. Niivõrd kurb on lugeda kibestunud keskealiste leierdusi teemal, kuidas partner ei anna end kätte ja nii edasi ja nii edasi. Mis te oma magamistoas teete, on vaid teie, mitte ühiskonna mure. Ning kui te omavahel probleemidest rääkida ei suuda (sest nii näib olevat lihtsam), siis on see samuti teie, mitte ühiskonna mure.

Milline peaks olema korralik naine ?
Alljärgnev on autentne väljavõte 1960te alguse Ameerika kodumajandusõpikust


Tehke õhtusöök varakult valmis. Plaanige juba eelmisel õhtul hõrgutav roog ajaks, mil abikaasa töölt koju tuleb. Sellega näitate talle, et mõtlete ta peale ning olete valmis ta vajadusi täitma. Enamus mehi on koju jõudes näljased ning maitsva õhtusöögi väljavaade (eriti kui see on ta lemmikroog) moodustab olulise osa soojast vastuvõtust, mida mees õhtul kodus ootab.
Valmistage end mehe kojusaabumiseks ette. Varuge 15 minutit puhkamiseks, et oleksite värske, kui ta koju saabub. Viimistlege jumestust, siduge pael juustesse ja nähke värske välja. Ta on olnud päev otsa koos väsinud inimestega. Olge natuke rõõmsam ja huvitavam. Pärast igavat päeva võib ta vajada veidi turgutamist ning teie ülesanne on talle seda pakkuda.
Koristage ripakil olevad asjad ära. Tehke viimane ringkäik majas vahetult enne abikaasa saabumist. Korjake kokku kooliraamatud, mänguasjad, paberid ja muu ning tõmmake lapiga üle lauapinnad. Külmal aastaajal süüdake kaminas tuli, et ta saaks end selle valguses lõõgastada.
Teie abikaasal on tunne, nagu oleks ta jõudnud puhkusetaevasse ning see aitab tõsta ta meeleolu. Pealegi pakub tema vajaduste rahuldamine teile suurt isiklikku naudingut. Minimiseerige müra. Lülitage tema saabumiseks välja pesumasin, föön ja tolmuimeja. Katsuge vaigistada lapsi. Olge teda nähes rõõmus. Tervitage teda sooja naeratusega ning olge tema vajaduste rahuldamisel siiras. Kuulake, mis tal öelda on.
Võibolla on teil kümneid olulisi asju, mis teil talle öelda on, aga koju saabumise hetk ei ole selleks kõige sobivam. Laske temal esimesena rääkida, pidage meeles, et tema vestlusteemad on olulisemad kui teie omad. Las õhtu olla tema päralt. Ärge kunagi kurtke, kui ta tuleb koju õhtul hilja või läheb õhtustama või meelelahutusasutustesse ilma teieta. Katsuge mõista ta stressirikast maailma ja väga tegelikku(!) vajadust saavutada kodus rahu ning lõõgastuda.
Tehke oma kodust paik, kus valitseb rahu, kord ja vaikus ning kus abikaasa saab end taastada nii kehaliselt kui vaimselt. Ärge tervitage teda kaebuste ja probleemidega. Ärge virisege, kui ta jääb õhtusöögile hiljaks või kui ta ei tule koju enne südaööd. Võtke seda kui pisiasja võrreldes sellega, mis ta on pidanud päeva jooksul läbi tegema. Tehke tal olemine mugavaks.
Otsige talle lõõgastumiseks mugav tool või laske ta sirutada magamistoas jalgu. Valmistage talle jahe või kuum jook. Sopsutage padi kohevaks ning võtke tal kingad jalast.
Rääkige maheda rahustava tooniga. Ärge esitage tema tegevust puudutavaid küsimusi ega seadke küsimärgi alla tema otsuseid ega ausust. Pidage meeles, et tema on maja peremees ja sellisena viib ta oma tahet ellu õiglaselt ja ausameelselt. Kui mees on õhtusöögi lõpetanud, koristage laud ning peske otsekohe nõud. Kui abikaasa peaks pakkuma oma abi, lükake see tagasi, kuna ta ei vaja pärast pikka tööpäeva lisatööd.
Julgustage abikaasat tegelema hobide ja huvialadega, olge toetav, aga mitte pealekäiv. Kui teil on endal mõni väike hobi, ärge teda nendest rääkimisega tüüdake, kuna naiste huvid on sageli tühised meeste omadega võrreldes. Päeva lõpus koristage majapidamine, et see hommikul hea välja näeks, ning mõelge ta hommikusöögivajaduste peale. Abikaasa hommikusöök on vajalik selleks, et ta võiks astuda maailma positiivses meeleolus.
Kui te mõlemad olete magamistuppa läinud, valmistage end võimalikult kiiresti voodisse minekuks ette. Kuigi naisterahva hügieen on äärmiselt oluline, ei taha väsinud abikaasa vannitoajärjekorras oodata. Aga sellele vaatamata peate te voodisse minnes hea välja nägema. Püüdke saavutada välimus, mis oleks kutsuv, aga mitte pealetükkiv. Kui intiimvahekorra võimalus on päevakorras, siis on oluline meeles pidada oma abielutõotusi ja eriti seda, mis puudutab kohustust talle alluda. Kui mehel on tahtmine kohe magama jääda, siis olgu nii. Juhinduge kõiges abikaasa soovidest, ärge avaldage talle mingilgi viisil survet, et intiimvahekorda stimuleerida. Kui abikaasa peaks soovima vahekorda, alluge alandlikult, pidades samal ajal kogu aeg meeles, et mehe rahuldus on olulisem kui naise oma.
On tõenäoline, et abikaasa jääb seejärel kohe magama, niisiis korrastage oma riided, värskendage end ning kandke peale öökreem ja soenguhooldusvahendid. Sättige äratuskell helisema selliselt, et saaksite tõusta hommikul mehest veidi varem. Siis saate te panna talle hommikuse tee valmis hetkeks, mil ta ärkab.

0 comments: