9.1.07

Postimehe lõuna: patroleerima Kaanaria saartele

Äsja lõppenud Postimehe arvamusliidrite lõuna üllatas end sellega, et ehkki ajalehe 150. sünnipäeval oli teemaks valitud "Kui kauaks Eesti meest?", otsustas president Toomas Hendrik Ilves sootuks muusisulise ettekande teha. Ehk nagu ütles ärapanija Mart Juur: "Koolis öeldaks sellise kirjandi kohta, et hea sisu, kuid paraku teemast mööda." Nii võis Ilvese kõnet võtta pigem presidendiliku (ja programmilise) pöördumisega erakondade poole valimisralli sissejuhatuseks.
Lisaks kahekiiruselisest Euroopast rääkides kutsus ta parteisid üles pöörama oma valimiskampaaniates märksa rohkem tähelepanu Euroopa Liidule, sest sellest on huvitatud nende valijaskond, eestlased: Eesti ühiskonna toetus euroliidule on kõrgem kui üheski teises liikmesriigis. Olen nõus, et eestlased võiksid rohkem tunda huvi Euroopas, eelkõige aga mitte Brüsselis, vaid liikemesmaades toimuva vastu. Aga...
Samas kõlab üpris veidrana etteheide, miks Eesti laevad ei ole läinud" patroleerima Kanaaria saartele", takistamaks mustanahaliste immigratsiooni. Tõepoolest, miks? Äkki võiks enne pöörata tähelepanu oma asjadele, näiteks oma merele ja siin tolknevatele või mere põhjas vedelevatele mürgilaevadele, alles siis räägiks muudest muredest? (Kuigi ega mul poleks midagi selle vastu, kui meil oleks õigus kaasa rääkida Portugali Algarve piirkonna viinamarjasaaduste hinna või Egeuse mere sadamamaksude osas. Saaks odavat veini ning Ateenasse jõudes pääseks eksootilistele rannikulähedastele saartele märksa odavamalt. :))
Ent tõsiselt - isegi siis, kui suudetaks mõista anda, et euroliidu ühtne välispoliitika mõjutab meid kõiki ning sealhulgas on ka mustanahaliste sisserändel meie elule kaudne mõju, ei pane selliste loosungitega kedagi uskuma, et mõni mustanahaline viitsiks ainuüksi selleks merd ületada, et kuhugi kõledale Eestimaale välja jõuda.

Ja nagu me Evelyniga tähele panime: presidendil on eesti keel palju paremaks läinud. Endiselt teevad muret osastavad käänded ("vajan lühike aeg ja pikk härjapiits" jne), aga küll ta edeneb.

0 comments: