8.2.07

Mis valimistest siin rääkida, kui popiidoleilgi on pohlad

Ohohoo, jälle neljapäev! Pole midagi teha, aga mulle tundub, et kõige rohkem paneb mind viimasel ajal ajusid ragistama just "Kahvlis" nähtu-kuuldu. Sedapuhku kuulasin Gerli Padari intervjuud. Pole saladus, et olen ajakirjanikuna jälginud Gerli arengut tähelepanelikult ning ma tõepoolest imetlen ja austan tema karjääri. Väga tubli ja andekas tüduk!
Praegu oli ent kurb kuulda, et küsimusele, kas sa valima lähed, vastas ta lõbusalt lõkerdades, et ei tea, pole aega. Selline vastus teeb nõutuks. Koduses mastaabis tippartist peaks olema teadlik oma sõna jõust ning sellestki, et ta on tahes-tahtmata eeskuju. Paljudele. Emori andmed noorte valimisosalusest on pehmelt öeldes p****s:
2003 Riigikogu: kõigist valijatest 27 protsenti olid alla 35-aastased, 30 protsenti olid 35-50-aastased ja 43 protsenti üle 50-aastased; 2005 KOV: kõigist valijatest olid 20 protsenti alla 35-aastased, 29 protsenti 35-50-aastased ja 51 protsenti üle 50-aastased.
Kedagi ei huvita, kedagi ei koti. Kõik kehitavad õlgu ja ütlevad, ah mis mul sellest, minust niikuinii midagi ei sõltu. Sellises olukorras ei ole arvamusliidrid mingid vanad poliitvarjud, kes rahakoti suuruse võidu valimiste-eelsel ajal igast torust poliitpropagandat pasundavad, vaid noored elujõulised tegelased - seda ükskõik mis elualal.
Leian, et niikaua, kui riik - tõenäoliselt siis vabariigi valimiskomisjon - sellest aru ei saa, seisab meie poliitkultuur paigal. Värsket verd ei tule ja need, kes on harjunud sahkerdama, teevad seda edasi. Kuni surmani.

Siit ettepanek VVK-le: õppige ära kaasaegsed turundusvõtted, mõelge välja oma sihtgrupp (või sihtgrupid) ja suunake oma reklaamirusikas (rusikad) õigete kanalite kaudu nendeni. Kasutage MTVd, buzz-marketing'i, iPode, mobiiltelefone või ööklubisid. Rääkige muusikute, näitlejate, promootorite või teiste noorte jaoks arvamusliidritega. Nähke vaeva, mitte ärge nentige pärast, et oi noored ei taha üldse valimas käia.

Vaat sellised mõtted ühest väikesest nii muuseas pillatud repliigist. Aga muidu veetsime tänase õhtu ooperikultuuriliselt. Sellest pisut hiljem.
Foto: Marina Pushkar / Postimees

1 comments:

Anonymous said...

viis punkti. ka mulle jäi padari intervjuust meelde tema jutt valimiste kohta. äkki oleks abiks seegi, kui euroviiskude võitjad, popp, rokk ja klubitegijad teataksid, et toetavad ja poooldavad seda teist v´i kolmandat. tehtagu või hollivuudis savisaare souliõhtu vms.