28.4.07

Koolitants rokib, Eesti elu sakib

Sellal, kui kogu kesklinn ja kodu ümbrus on kui sõjatsoon, leiab ka midagi positiivsemat. Nagu näiteks Koolitantsu festival, mis juba teist päeva Tallinnas toimub. Laamendamise, rüüstamise, varastamise ja lõhkumise kõrval näed sa supersäravaid noori, kes müttavad rõõmuga lavalaudadel ja tahavad sõbralikult läbi saades ühist asja ajada. Olgu nad eestlased või venelased - vahet pole. Kui eile olid estraaditantsud, siis äsja saabusin lastetantsude kontserdilt. Lahe!

Muidugi, ega hing ja mõistus saa unustada neid rõvedusi, mida eikellegi (sic!) poolt armastatud marodöörid kahe öö jooksul Tallinnas korda on saatnud. Viimase ülevaate sain ka ise varahommikul erandkorras tunni võrra pikemat Vikerhommikut tehes. Masendav. Lihtsalt masendav. Tegin õhtupoolikul ka tiiru purustatud akendega tänavail, eelkõige muidugi Pärnu maanteel. Hiidkividest sisse visatud aknad, siin-seal suured vineeritahvlid akende ees - neist suurim rida tahvleid segi pekstud Westmani äri vitriinide ees. Kuradi alaeaelised tiblad, raisk! Mind rahustas kolleeg Viktoria Korpani, vene Postimehe juhi hommikuses usutluses öeldu - neid tegusid ei õigusta ka muukeelne elanikkond. See on tõepoolest riigita ja rahvuseta kõnts. Ja selle va on-ei-ole-hauatähis-Aljoshaga sel pistmist pole.

Ja kuigi viimased päevad on tõestanud, et Eestiski ei maksa enam millegi üle imestada hämmastab mind ikkagi, miks Tallinna linnavõim vankril värisevate utekestena peitu on pugenud. Kümned raadiosse helistanud kuulajad küsivad, mis imeloom see Tallinna linnapea on, et teiste Eesti poliitikutega koostööd ei tee. "Kas ta on linna pea või linna narr," küsis üks ärritunud meeshääl-raadiokuulaja. Arvan, et tean vastust. Meenutagem näiteks 9/11 sündmusi, mil riigi ladvik ja NYCi linnapea Rudolph Giuliani (isegi, kui ma temast väga palju ei pea) tegid omavahel tihedat koostööd. Viimane oli see, kes päästetöid juhtis - ja muidugi endale sellest poliitilist profiiti lõikas. See selleks. Tähtis oli see, et see oli kõigi ühine asi. Nüüd redutab Edgar Savisaar võpsikus ning on justkui unustanud, et linnas on olemas munitsipaalpolitsei ja tohutuid summasid linna rahast haukav Falck (teistest turvafirmadest rääkimata). Miskipärast neid välja ei saadeta, et rahva tervist ja vara kaitsta. Kurb. Ja nii tänitab linnapea tädilikult üksnes oma ajaveebis, mitte linnaelanike ees.

Ja veel. Tänane päev on toonud alkoholikeelu kõikjal Eestis. Mul suhteliselt ükskõik, kas kesvamärjukest saab poest osta või mitte. Minu jaoks, kes ma elan päev-päevalt ja tund-tunnilt oma n-ö epitsentris elavatele sõpradele kaasa ning pean samas ka ise pead murdma, mida kuradit kogunevad räuskavad banded minu akna all, miks nad ümberkaudseid maju sodiks peksavad ning kas ma koduuksest ikka välja saan, on see mitte isegi teise- vaid umbes viiekümneteise-järguline mure. Aga paljudel teistele eestimaalastele pole.
Muidugi, võib ju rõhuda ka näiteks tartumaalaste ja võrumaalaste südametunnistusele, et riik ja rahvas peavad kokku hoidma jne, kuid paljud neist ei tule eladeski Tallinnasse või käivad siin nii harva, mistap nende jaoks ongi see üks vandaalide, joodikute, pattude linn. Nii vaatavad nad telepilti, võdistavad hetkeks õlgu ning lähevad oma eluga edasi.
Ning nende elus on oluline, et tööandja annab 1. mai vabaks. Nende elus on oluline oma pere või sõpradega vabal päeval värsket õhku hingata, ilusa ilma korral kas või grillima kukkuda ja paar rüübet õlut, veini või midagi muud võtta. Tänavu läheb tööinimese auga ära teenitud vaba päev, nende rutiin nurja. Ning see pigem tõepoolest süvendab viha venelaste vastu juba kõikjal Eestis. Inimene mõtleb - kuradi venelased, nende pärast ei saa ma nüüd napsu ka võtta.

Tartu meeriks valitud tundmatust metsaelanikust (NB! Tartu linna kodulehekülg väidab endiselt, et linnapea on Laine Jänes, muahaha!) ei tahaks muidugi üldse rääkida: võtta volbriöö peoõigus ainsalt linnalt Eestis, kus see pole adumatu lällamine ja rögastamine linnaväljakuil, vaid sajandipikkuste traditsioonidega akadeemiline püha, on lihtsalt idiotism. Mnjah, aga see vennike ei tea ju ülikooli traditsioonidest midagi, sest on jätkuvalt keskharidusega elvakas. Mingu ja kuivagu Elvas, mitte ärgu rikkugu Tartu rahu. Mul on tartlasena piinlik, et reformierakondlaste meeripink enam kui 100 000 elanikuga linnas otsa sai. (Huvitav, kas ta möldis end tartlaseks?)

1 comments:

Anonymous said...

WORD!