8.9.08

Ainult täna õhtul - Amanita virosa!

Amanita virosa - kas ei kõla mitte kaunilt? Umbes nii nagu mõni ladina-ameerika seebistaar või nimekas flamenkotar. Tegelikult on tegu muidugi Eestis kasvava kõige mürgisema seenega. Tutvugem valge kärbseseenega.
Kärbseseente ja üldse meie seente seas kõige ohtlikumad on valge ja roheline kärbseseen. Kõigist surmaga lõppenud mürgistustest 90% on põhjustatud nende liikide poolt. Võimalik on isegi mürkainete imendumine naha kaudu (on juhtunud laboratooriumis). Valget kärbseseent on ära vahetatud söödavate šampinjonide ja kitsemamplitega. Roheline kärbseseen võib saada üles korjatud rohelist värvi pilviku pähe. (loodusmuuseum.ee)
Mitte et ma nüüd tõeline seenetark oleksin, aga pisut targemaks ja (elu)kogenumaks saan end küll pidada. Põhjuseks üks seikluslik nädalavahetus Muhumaal, mõnus seenekorje ja sellele õhtul järgnenud ülimaitsev õhtusöök väga toredate inimestega. Sekka öine tõrreprogramm ja päikest täis pühapäev Pärnu rannas. Poleks arvanudki, et septembri algul Läänemeres ujumas käin või Pärnu rannas päikest võtan. Kõike seda ja paljugi muud arvesse võttes võiksingi ennast edaspidi mõneks ajaks Amanita Virosa'ks kutsuda. Elu on ilus. Vist.

0 comments: